Hypermobiliteit patiënten

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit wordt meestal aangeduid als HMS (hyper mobiliteitssyndroom).  Een minder vaak voorkomende variant is EDS (Ehlers Danlos Syndroom). Het is een chronische aandoening  van het bindweefsel in het gehele lichaam. Als gevolg van hypermobiliteit zijn de gewrichtsbanden minder stevig. Hierdoor verliest het gewricht stabiliteit. Omdat de spieren en pezen deze verminderde stevigheid  willen opvangen, kunnen zij overbelast raken. Er lijkt sprake van erfelijkheid bij 50% van de patiënten. Bij vrouwen lijkt hypermobiliteit vaker voor te komen dan bij mannen.

Symptomen

Van hypermobiliteit ondervindt niet iedereen hinder.  Als men er wel hinder van ondervindt kunnen o.a. pijn, vermoeidheid en een luxatie (het uit de kom schieten van een gewricht) de symptomen zijn.

Waar kunt u terecht?
Behandel-
mogelijkheden

Er zijn geen medicijnen om hypermobiliteit  te remmen. Pijnstilling middels paracetamol of ontstekingsremmers bij ontstoken gewrichten kan helpen. Bespreek het gebruik van deze medicijnen echter altijd met uw arts.

Operatief ingrijpen is alleen van toepassing als een niet operatieve behandeling niet voldoende helpt.

Handtherapie

De handtherapeut zal middels spierversterkende oefeningen  de verminderde balans in het gewricht proberen te herstellen. De verminderde stabiliteit in het gewricht zal gedeeltelijk door de spieren worden overgenomen. Pijn of een luxatie kunnen middels een spalk (tijdelijk) worden behandeld. De handtherapeut zal middels adviezen overbelasting van  de overige gewrichten proberen te voorkomen.

Duur

De duur van de behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten. Hypermobiliteit is chronisch van aard. Dit betekent vaak dat patiënten bij toename van klachten opnieuw door de therapeut worden gezien om de nieuw ontstane problematiek te behandelen.

Samenwerking artsen

Na operatief ingrijpen zal er veelvuldig contact zijn tussen de handtherapeut en de chirurg.