Mallet-finger patiënten

Mallet-vinger

Hiervan is sprake wanneer het topje van de vinger naar beneden hangt en niet meer op eigen spierkracht gestrekt kan worden. Dit komt meestal doordat de pees die de vingertop strekt, gescheurd is. Soms is er ook sprake van een kleine breuk van het bot. Een arts zal de mate van het letsel vaststellen en de vervolgbehandeling bepalen.

Symptomen

Een Mallet- vinger wordt gekenmerkt door een afhangende top van de vinger, met een onvermogen om de top zelf volledig te strekken.

Waar kunt u terecht?
Behandel-
mogelijkheden

De ernst van het letsel bepaald of er gekozen wordt voor een operatieve of niet- operatieve behandeling. Bij beide behandelingen geldt dat u gedurende enkele weken een spalkje moet dragen. De draagperiode varieert van 6 tot 8 weken, afhankelijk van de aard van uw letsel.

Handtherapie

De handtherapeut vervaardigd een spalkje op maat voor uw vinger. Deze moet u gedurende 6 tot 8 weken dag en nacht dragen. Tijdens de periode dat u de spalk draagt, komt u geregeld op controle. Daarna wordt door de therapeut beoordeelt of u uw vingertop weer goed zelf kunt strekken. Als dat zo is, wordt het spalkje afgebouwd. Daarnaast wordt samen met de handtherapeut geoefend om het buigen van het topje langzaam op te bouwen. Dit duurt meestal 4 weken.

Duur

De totale behandeling van een Mallet-vinger zal ongeveer 12 weken in beslag nemen. Wanneer er tijdens het opbouwen van de bewegingen achteruitgang is van de strekking van uw vingertop, kan overwogen worden om de spalk opnieuw een korte periode te dragen.

Samenwerking artsen

Indien gewenst vindt er een controle door de arts plaats.