Peestranspositie patiënten

Wat is een peestranspositie?

Door een letsel kan er een probleem ontstaan in de aansturing van de spieren van de hand. Dit kan een zenuwletsel betreffen of een letsel van een spier of pees. Afhankelijk van de mate van het zenuwletsel en de spierschade kan dit (deels) herstellen. Wanneer herstel uitblijft, maar er meerdere spieren in de hand wel goed werken, kan in overleg met een plastisch chirurg een peestranspositie overwogen worden. Bij een peestranspositie wordt de aanhechting van de pees losgemaakt en aangehecht op een andere pees of op een bot. Het doel hierbij is het opnieuw verkrijgen van een verloren functie, waardoor uw hand beter inzetbaar wordt.

Wat zijn de symptomen?

Afwezigheid van één of meerdere functies in de arm of hand, waarbij de verwachting is dat deze niet meer zal herstellen.

Waar kunt u terecht?
Behandel-
mogelijkheden

Er zijn verschillende transposities mogelijk, afhankelijk van welke zenuw of spier beschadigd is. De specialist bepaald welke de meest geschikte transpositie is.

Handtherapie

Na de operatie maakt de handtherapeut een beschermende spalk en traint met u de nieuwe bewegingen. In de beginfase wordt er gedoseerd getraind, aangezien de pees nog niet volledig belastbaar is . De belastbaarheid wordt tijdens de therapie geleidelijk aan opgebouwd.

Duur

De behandeling zal ongeveer drie maanden in beslag nemen.

Samenwerking artsen

In nauw overleg met de specialist wordt de keuze gemaakt op welke manier de nabehandeling plaats zal vinden.